• Beseda na tému šikana/konflikt

          • V piatok 12.apríla do školy zavítala pani Kubíková s kolegyňami, ktoré sa spolu so žiakmi 3. a 4. ročníka pozreli na tému šikany. Šikanovanie patrí medzi najviac citlivé a diskutované témy v školskom prostredí. Šikana je vážny a veľmi rozšírený problém, ktorý je potrebné aktívne riešiť. K tejto téme veľmi citlivo pristupujeme i my. 

            V praxi sa stretávame so skutočnosťou, že nie všetky deti, ktoré sú šikanované požiadajú o pomoc. Rodičia, žiaci a učitelia by mali poznať typy šikanovania, s ktorými sa môže dieťa stretnúť. 

            Odborníčky v tejto problematike preto ukázali žiakom rôzne prejavy šikany, vysvetlili im zásadné rozdiely medzi šikanou a konfliktom, ako vzniká konflikt. Žiaci si pozreli animované videá v ktorých zistili, že častokrát prvý pohľad môže klamať a ľudí veľakrát odsúdime pre ich výzor. Taktiež spoznali ako môžu niektorí kamárati svoje kamarátstvo len predstrierať kvôli vlastnému blahu. Zistili, že častokrát konaniu predchádzajú rôzne pocity, ktorými si prechádza človek. 

            Veľmi dôležité info, ktoré posunula pani Kubíková naším žiakom,sú rôzne kontakty na ľudí, ktorí sa v tejto problematike angažujú a sú ochotní vždy pomôcť, ktorí fungujú 24h denne.

             

             

          • FUTBAL & HÁDZANÁ

          • Družstvo nádejných futbalistov a futbalistiek hľadá posily do svojich družstiev. Ak máš rád pohyb a futbal ešte viac, toto je správny čas spojiť príjemné s užitočným. 

          • Všetkovedko 2023/2024

          • Aj v školskom roku 2023/2024 sa naši žiaci zapojili do vedomostnej súťaže VŠETKOVEDKO. Žiaci 1. ročníka - Lucka Vojteková, Tomáško Gábel a Natálka Siráňová sa zaradili medzi 30% najúspešnejších riešiteľov z celého Slovenska a získali tak titul VŠETKOVEDKO. Rovnaký titul získala aj žiačka 3.A triedy, Natálka Záborská. Ostatným zúčastneným žiakom bol udelený titul VŠETKOVEDKOV UČEŇ. Srdečne gratulujeme a prajeme veľa chuti do ďalšej práce.

          • Ukážky výcviku psov

          • Dňa 31.1. pri príležitosti polročných "vysvedčení" sme pre žiakov našej školy za ich prácu a snahu v uplynulom polroku pripravili prekvapenie v spolupráci so Služobnou kynológiou ZVJS Sučany. Deti si s veľkým záujmom prezreli ukážky štvornohých príslušníkov, s ktorými psovodi predviedli prvky poslušnosti, vyhľadávanie omamných a psychotropných látok, zneškodnenie páchateľa. 

            Spoločne sme prežili krásny deň, pripraveným programom sme si aspoň čiastočne nahradili zrušené polročné prázdniny.

            Veľká vďaka patrí ochotným príslušníkom ZVJS Sučany, špeciálne p. Siráňovi, ktorý pomohol pri zorganizovaní tejto akcie. Ďakujeme ! 

          • 2 %

          • Aj tento rok sa uchádzame o Vaše 2%

            Milí rodičia a priatelia školy,

            aj tento rok sa naša/vaša škola uchádza o prijatie vašich 2% z dane. Budeme veľmi radi ak sa rozhodnete pre našu školu, ktorá tieto peniaze využíva prostredníctvom ZRPŠ na aktivity, ktoré odbremenia vaše peňaženky a žiakom vyčaria milé spomienky na školské časy. 

            Ceníme si každú pomoc, ktorou nám pomáhate neustále zlepšovať výchovno-vzdelávací proces. 

             

            Postup:

            1. od zamestnávateľa si vyžiadajte tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane z príjmov

            2. na základe Potvrdenia vypíšte NAŠE TLAČIVO Vyhlasenie-o-ZD-2023.pdf + podpísať

            3. obe tlačivá (Potvrdenie i Vyhlásenie) doručte do školy.

             

            V prípade,že potrebujete pomôcť s vypísaním Vyhlásenia, radi Vám pomôžeme. 

             

            Potešíme sa aj darcom z kruhu vašich známych, kolegýň a kolegov, susedov.

             

          • Oznam školskej jedálne

          • Milí rodičia,

            na základe zverejneného oznamu školskej jedálne Vás tiež informujem, že v záujme zdravého vývinu dieťaťa, žiak, ktorý nebude mať v školský deň zabezpečený teplý obed = stravu v školskej jedálni, bude môcť navštevovať ŠKD len do 13:30 hod. Následne si budete musieť dieťa vyzdvihnúť. 

             

          • Vianočný darček

          • Našej šikovnej pani asistentke Radke sa podarilo v spolupráci s komunitnou organizáciou "Ďakujem, sused" vymeniť už dosluhujúce knižnice za nové. Spoločnými silami sme knižnice zmontovali, upevnili a vyplnili knihami. Veríme, že knižnice budú slúžiť minimálne tak dlho ako tie predošlé.

            Ďakujem každému kto priložil ruku k dielu.

          • Jesenný zber papiera

          • Veľkú radosť z výhry neskrývala žiačka 1.triedy, Viki, ktorej sa podarilo vyhrať 1.miesto v Jesennom zbere papiera, ktorý vyhlásil Brantner Fatra s.r.o.

            Škola za vyzbieraný papier získala financie, ktoré budú použité na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu. 

            Tešíme sa na Jarný zber papiera!

          • Mini futbalová liga najmladších žiakov a žiačok

          • Naši reprezentanti sa 20.12. poslednýkrát v roku 2023 postavili svojim futbalovým súperom a vybojovali si 3.miesto v skupine. Veľká vďaka patrí p.Oroszovi, ktorý absolvuje s našimi žiakmi každé stretnutie a žiakov nielen usmerňuje ale i burcuje k lepším výkonom. Športu zdar!

          • Čítame pre radosť

          • Naša škola sa stala úspešnou v rozvojom projekte MŠVVaŠ SR  "Čítame pre radosť". Podarilo sa nám získať financie na nákup detských kníh. Účelom výzvy je posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu a budovanie čitateľského sebavedomia  u detí a mladších žiakov, pričom hlavným cieľom je zriadiť alebo doplniť triedne knižnice.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľstvo Základnej školy Turčianske Kľačany oznamuje žiakom a ich zákonným zástupcom, že v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) §150 ods.5 školského zákona a po prerokovaní so zriaďovateľom školy,

             

            udeľuje žiakom 1.- 4.ročníka

            dňa 22.12. 2023 (piatok)

            riaditeľské voľno

            z organizačných dôvodov .

             

             

            Riadne vyučovanie bude pokračovať po vianočných prázdninách 8.1.2024

          • Mikuláš v našej obci

          • Prijmite pozvanie na stretnutie s Mikulášom. Obecný úrad Turčianske Kľačany pozýva nielen deti ale i rodičov na Mikulášsky večer spojený s rozdávaním balíčkov pre dobré deti.

             

          • „Nadmerné používanie internetu u detí a mladých ľudí“,

          •  Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch si Vás dovoľuje pozvať na online podujatie

            Azda každému dospelému človeku, ktorý prichádza do styku s deťmi a mladými ľuďmi sa niekedy zdalo, že mobily a internet používajú nadmerne a že ich internetovanie negatívne vstupuje do ich života. Na stretnutí bude predstavená téma nadmerného internetovania, vrátane negatívnych dôsledkov na fyzické a duševné zdravie, vzťahy a akademický výkon. Prednáška poskytne pohľad na faktory, ktoré prispievajú k nadmernému používaniu internetu a stratégiu, ako s týmto problémom efektívne zápasiť. Zároveň sa budú diskutovať možnosti prevencie a podpora zdravého online správania, aby sa deti a mladí ľudia mohli bezpečne a s rozumom pohybovať v digitálnom svete. Prednáška je určená pre rodičov, pedagógov, odborníkov v oblasti duševného zdravia a všetkých, ktorí majú záujem o túto dôležitú problematiku v dnešnom digitálnom veku.

             

            O večernej škole informujeme aj prostredníctvom Facebook podujatia: https://fb.me/e/47L7QiBIx 

            Link na podujatie (Zoom): https://us06web.zoom.us/j/89453127986